Archive

onsdag, januari 21, 2015

Bean patties! Bönbiffar!

So I wanted to make patties that were a) firm and not mushy inside b) nutritious and high in protein  c) glutenfree, soyfree and without nuts. I like my food to be suitable to as many diets as possible, so I always give a few alternatives to my ingredients, as you may have noticed in my previous recipes. I decided to use whole buckwheat and butterbeans, and carrot, leek and herbs to make them rich in taste but not too spicy. They are very easy to adjust in size and taste. Perfect for making burgers! The only thing that is central is buckwheat and a creamy kind of bean. The rest is up to you, I give you a good base to start with! 

 
Det här receptet började med att jag ville göra biffar som var a) fasta och inte mosiga inuti b) näringsrika och med högt proteininnehåll c) gluten- soja- och och nötfria. Jag vill att mina maträtter passar så många som möjligt, så jag anger alltid alternativ till ingredienser, som du säkert har märkt i mina tidigare recept. Jag bestämde mig för att använda helt bovete och stora vita bönor som bas i biffarna, och tillsatte morot, purjolök och örtkryddor för att ge mycket smak, men inte göra dem för starka. De är väldigt lätta att variera i storlek och smak. Perfekt att göra burgare av!

Det väsentliga är bovete och en krämig typ av böna, resten är upp till dig! Jag ger dig en bra bas att som är välsmakande som den är, men enkel att variera. Ingredienser på svenska följer efter engelska. Helt bovete hittar du i vanliga livsmedelsaffärer, ett par av de större kedjorna säljer det under sitt eget märke, Garant, och det finns flera andra ekologiska sorter. Bovetemjöl finns också i de flesta livsmedelsaffärer.


White bean patties, glutenfree

8 large, 10 small or 6 burgers

150 ml (160 grams) uncooked whole buckwheat
soaked for 6-8 hours

230 grams Butter beans/Lima beans, can be replaced with similar beans
2 medium sized carrots
Leek, about 10-15 centimeters, or any other type of onion
5 Tbsp Buckwheat flour
1/2 Tbsp of Herbal blend, for ex thyme, marjoram, oregano, rosemary
½-1 tsp coriander powder
Salt, aprrox ½-1 tsp, or any amount you prefer
A few dashes of coarsly ground black peppar, or if you prefer, chili


Step 1. This step sounds more complicated than it is, I promise. It does not take much time and is not difficult! By using buckwheat, you enhance the nutritional and protein value and soaking makes it more digestible. How to: Prepare the buckwheat by rinsing in warm water. Place it in a bowl with about three times as much cold water. Let stand for 6-8 hours. Rinse thoroughly in a fine-meshed sieve. When drained in water buckwheat form a jelly that has to be rinsed off completely. Buckwheat is now ready to use!

If you want, you can let it sprout a day or two. Just leave it in the strainer, a little spread out, in a dark corner or covered with a kitchen towel. Place a bowl underneath. Rinse well in the morning and evening, and rinse before using it. It increases the nutritional value even more and gives it a fresh taste.

Step 2. Time to make the batter! Prepare a large bowl. Peel and grate the carrots, and grate or finely chop the leek. (If you prefer to fry the leek that's fine, of course, or if you want to switch to another type of onion). Add it to the bowl. Add the beans, drained if they are canned ones. If you use homecooked once, you may need an extra tablespoon of water. Pulsate buckwheat in a mixer for a few seconds, or mash it up with a spoon a little. Place in the bowl.
Mix together flour and spices and add to the rest of the ingredients. Stir well. Then use your hands or a tool to mash everything together. I used a masher. The beans should be mashed thoroughly so that batter becomes sticky and holds together.

Divide the mixture into 8 or 10 equal balls. Wet your hands with a little water and flatten into patties. Do not make them too thick, then the risk is that they are not baked through. Wet your hands every time before you make form a pattie, the batter is very sticky. Fry in oiled pan over medium heat until they are nicely browned and baked properly.

Enjoy!



Bönbiffar av vita bönor och morot, glutenfria

 8 stora, 10 små eller 6 burgare

1,5 dl helt okokt bovete, blötlagt i 6-8 timmar eller mer

230 g/ 1pkt stora vita bönor, avrunnen vikt eller motsvarande egenkokta. Det går bra att byta ut mot annan böna av krämig sort.
2 medelstora morötter
Purjolök ca 10-15 cm, eller annan löksort
5 msk bovetemjöl
½ msk örtkryddor, ex timjan, mejram, oregano, rosmarin
½-1 tsk korianderpulver
salt, så mycket som du föredrar, eller ½-1 tsk
ett par varv med pepparkvarnen eller om du hellre föredrar chili

Steg 1. Det här momentet låter krångligare än vad det är, jag lovar! Det tar inte mycket tid och är inte svårt. Genom att använda bovete förhöjer du biffarnas närings- och proteinvärde och genom blötläggning görs det lättsmält. Görs såhär: Förbered bovetet genom att skölja det i varmt vatten. Lägg det sedan i en skål med ungefär tre gånger så mycket kallt vatten i. Låt stå i 6-8 timmar. Skölj därefter ordentligt genom bovetet i en finmaskig sil, bovetet bildar ett slem som ska sköljas bort helt och hållet. Bovetet är nu klart att använda till biffarna!

Om du vill kan du låta bovetet grodda en eller ett par dagar. Låt det då bara vara kvar i silen, lite utspritt,  i ett mörkt hörn eller övertäckt med en kökshandduk. Ställ en skål under. Skölj väl på morgon och kväll, och skölj innan du ska använda det.
Det ökar näringsvärdet ytterligae och ger en frisk smak.

Steg 2. Dags att göra biffsmet! Ta fram en stor skål. Skala och riv morötterna grovt och riv eller finhacka purjolöken. (Föredrar du stekt lök så går det bra givetvis, eller om du vill byta till en annan löksort). Lägg det i skålen. Tillsätt bönorna, avrunna om de är från konserv. Använder du egenkokta kan du behöva någon extra matsked vatten. Mixa eller mosa bovetet lite grann. Lägg i skålen. Blanda samman mjöl och kryddor och tillsätt till blandningen. Rör om ordentligt. Använd sedan händerna eller ett redskap för att mosa samman allt. Jag använde en potatisstöt. Bönorna ska mosas ordentligt så att smeten blir kladdig och håller samman.

Dela upp smeten i 8 eller 10 lika stora bollar. Blöt händerna i lite vatten och platta ut till biffar. Gör dem inte för tjocka, då är risken att de inte blir genomgräddade.  Stek i oljad panna på medelvärme tills de har fin färg och verkar genomgräddade. Jag brukar innan jag vänder dem, ringlar eller pensla över lite olja ovanpå biffarna istället för i pannan.

Smaklig spis!

 

2 kommentarer :

  1. I like that you made these from buckwheat. I've used this grain a lot lately although it took me some time to get used to it. These look great.

    SvaraRadera