Archive

måndag, november 17, 2014

Butternut squash soup / Butternut squash soppa

Butternut squash, or butternut pumpkin, is a type of winter squash. It has a sweet, nutty taste similar to that of a pumpkin. I tried butternut for the first time a few weeks ago and instantly fell in love with the flavour. In fact, I have already made this soup three times! The pumpkin is oven roasted at first, then puréed. Once you have roasted the butternut, witch you can do one day ahead if you like, it is so simple to make this dish. With just a few ingredients you will have a rich, golden and  nutritious soup that will last for days. ~

 

Butternut squash är en typ av vintersquash. Den har en söt nötaktig smak liknande den som pumpa har.  Jag prövade butternut för första gången för bara några veckor sedan och blev genast förtjust i smaken. Det är faktiskt tredje gången jag gör den här soppan! Pumpan är först ugnsrostad, sedan mixad till puré. När du väl rostat butternuten, vilket du kan göra någon dag i förväg om du vill, så är det mycket enkelt att göra den här rätten. Med bara några ingredienser får du en gyllene och mustig näringsrik soppa som räcker i flera dagar. ~




 Butternut squash soup with red lentils

1 normal sized butternut squash, about 1,2 kilos (or when roasted it's about 950 gram)
4 cups water
1 cup / 250 ml of vegetable cream
1/2 cup / 125 ml coconut cream/milk
1 1/2 cube bouillon (15 g) or the equivalent amount of dry bouillon
1/2 tsp or 1/3 tsp salt
1 tsp nutmeg

1/2 tsp ground coriander
Red lentils, soaked for about 30 min - a little less then 2/3 cup or 150 g / 150 ml

Prepare the pumpkin
1. There are two ways of roasting the squash. As seen in picture, I cut mine in smaller pieces, but I have seen another way, where you split the squash in half, lengthwise, and roast it with inside up. Remove the seeds before roasting. Put in oven at 350 F / 175 C until the butternut is completely soft and sizzling with a nice golden colour. This takes about 1 hour.  
2. When the butternut is cool enough to handle, remove and discard the skin.

Lentils

1.Rinse the lentils thouroughly and soak in (cold) water for about 30 min. 
2. After saoking, rinse again. 

Making of the soup 
1. Place the roasted and peeled butternut in a large pot along with vegetable cream, coconut cream, boullion, spices and half the amount of water, 2 cups.
2. Bring to a boil and simmer for about 15 min. Stir and make sure everything blends properly. Keep stiring once in a while. 
3. Add the remaining amount of water, 2 cups, and puré until smooth. I used a hand blender. Add lentils, bring to a boil and simmer for about 15-20 min or until lentils are softened.
4. As a final stage, taste and see how much salt you prefer. Add 1/2 tsp or 1/3 tsp as in recipe. You may also want to add a little bit more water, if you prefer a less thicker soup.


 


Butternut squash soppa med röda linser

1 medelstor butternut squash, runt 1,2 kg eller 950 g när den är rostad och skalad 
lite mindre än 1 liter vatten
250 ml växtgrädde, jag använde havregrädde vilken är väldigt krämig + neutral i smaken
120 ml kokosgrädde/kokosmjölk
1,5 st buljongtärning eller motsvarande buljongpulver
1 tsk riven muskot
1/2 tsk koriander
1/2 tsk eller 1/3 tsk salt

Röda linser, blötlagda i ca 30 min - 150 g / 1,5 dl 

Förberedelse av squashen 
1. Det finns två sätt att rosta butternuten på. Du kan göra som jag gjorde, i bitar som på bilden, eller som jag har sett vissa andra göra, dela den i mitten på längden och rosta med insidan uppåt. Ta bort kärnorna innan du rostar. 
Placera i mitten av ugnen i 175 C tills den är helt mjuk, och det har börjat bubbla och fräsa lite om bitarna/delen och den har fått en gyllene yta. Det tar runt en timma.
2. När butternuten är sval nog att hantera, ta bort skalet och kastadet.

Linserna 

1. Skölj linserna noga i en trådsil och blötlägg sedan i ca 30 min. 
2. Skölj därefter linserna igen.

Tillredning av soppan 
1. Lägg den rostade och skalade butternuten i en stor kastrull tillsammans med havregrädde, kokosgrädde/mjölk, buljong, kryddor och hälften av vattnet, ca 5 dl.
2. Koka upp under omrörning och sjud sedan i ca 15 min på låg värme. Rör om då och då och se till att allt blandas ordentligt och att det inte fastnar i botten.
3. Tillsätt resten av vattnet och mixa till en puré med ex en stavmixer. Tillsätt linserna, koka upp igen och sjud ytterligare i 15-20 min, eller tills linserna mjuknat.
4. Smaka slutligen av med saltet och se hur mycket du föredrar, 1/2 tsk eller 1/3 tsk som står i receptet. Du kan behöva tillsätta mer vatten om du föredrar soppan mindre tjock.


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar