Archive

måndag, november 17, 2014

Lasagna with cashew cream cheese / Lasagne med cashewost



This lasagna is made with slices of zucchini instead of pasta, layers of herbal tomato sauce, green lentils and a heavenly cashew cream cheese. Though there are quite a few different elements to make this dish, it's not complicated once. If you don't have a lot of time at hand, you can easily prepare parts of the dish the day before. The tomato sauce can be done in advance as well as the cashew cream cheese. When I made this dish, I cooked the lentils the day before. If you are not fond of green lentils you can switch them with any type of bean you prefer. Note: cashews should be soaked at least 4 hours before making the cheese. ~


Den här lasagnen är gjord med skivor av zucchini istället för pasta, lager med örtkryddad tomatsås och gröna linser samt en himmelsk cashewmjukost. Trots att rätten består av många olika moment är det inte komplicerat att laga den. Vill du spara in på tid så kan du tillreda delar av lasagnen dagen före. Både tomatsåsen och cashewosten kan du tillaga innan. Jag kokade linserna dagen innan. Är du inte förtjust i gröna linser kan du använda bönor av något slag. B-jäst, eller näringsjäst, är ett b-vitamin rik produkt som används i matlagning för att få en ostliknande smak. Det finns att köpa antingen som flingor eller pulver. Du hittar det i hälsokostaffären, välsorterade livsmedelsaffärer eller på nätet. Det är inte nödvändigt att använda men många tycker särskilt mycket om smaken, andra inte. Notera: cashewnötterna ska blötläggas minst 4 timmar innan tillagning. ~





 Lasagna with cashew cream cheese

 
1 zucchini
green lentils -
2/3 cup
/ 150 ml / 100 g



Tomato sauce
17 ounces / 500 g Tomata passata/strained tomatoes (Passata di Pomodoro)
1 large or 2 small carrots, grated
1 piece of celeriac, grated (for replacement, use 1 extra carrot)

2 cloves garlic, pressed
1 cube boullion, (10 gram) or equivalent  amount of dry boullion
1 tsp paprika, smoked or ordinary
1 tsp sambal oelek or chili of your choice
1/2 Tbsp thyme
1/2 Tbsp oregano


Boil lentils in double amount of water until soft, for about 20 min*  Remove reamaining water if there's any left. Meanwhile, make the tomato sauce; Grate carrots and celeriac, put in a pot along with tomato passata. Add pressed garlic, sambal oelek and herbs. Simmer for about 10 min, stir occasionally. Add lentils and blend. *Soaking lentils 30 min in advance shortens boiling time. 


Cashew Cream 
1 cup cashews
juice from 1/2 lemon
2,5 Tbsp water
1/2 tsp salt
2 pinches of nutmeg
1 tsp nutritional yeast (optional)


Place cashews in a bowl and add enough water to cover. Soak the cashews overnight, or for at least 2 hours. Drain and rinse the cashews. In a blender, combine the cashews with lemon juice and water  and blend into a smooth consintency. You may have to add 1 more Tbsp of water if it doesn't go smoothly. Add all other ingredients and blend for another minute or so. 

Final elements
Cut the zucchini lengtwise into thin slices, a little bit thicker then regular lasagna sheets. In an oven ware, put a thin layer of tomato/lentil sauce. Place one layer of zucchini slices on top, then yet another layer tomato sauce. Spoon out half amount of  the cashew cream and carefully spread it out evenly. Now continue to build layers as follows; zucchini, tomato, zucchini, tomato. Finish with the rest of the cream cheese. The number of layers depends on how large your oven were is. If using an oven were that is larger then 15x22 centimetres, you need fewer layers of zucchini and tomato. I'm sure you will figure it out! Cook in oven at 350 F / 175 °C for about an hour, or until zucchini is soft and the top layer has a golden colour.  

 Enjoy!







Lasagne med cashewost 

1 st zucchini 
100 g/1,5 dl  gröna linser 

Tomatsås
500 g passerade tomater  (ett par av de större matkedjorna har tomater i 500 g paket under deras eget varumärke.)
1 stor eller 2 mindre morötter 1 liten bit rotselleri
2 vitlöksklyftor
1 buljongtärning eller motsvarande buljongpulver
1 tsk paprikapulver, rökt eller vanligt
1 tsk sambal oelek 
0,5 msk timjan 
0,5 msk oregano
 
Koka linserna i dubbelt så mycket vatten tills de är mjuka, ca 20 min.* Häll av eventuellt kvarvarande vatten. Under tiden gör du tomatsåsen;
Riv morot och selleri grovt. Häll i passerade tomater i en kastrull och tillsätt morot och selleri.  Pressa i vitlöksklyftorna och tillsätt buljong, sambal oelek samt örtkryddorna. Sjud på svag värme i ca 10 min, rör om då och då. Tillsätt linserna och blanda. *Tips; Blötläggning av linserna minst 30 min innan kokning förkortar koktiden och gör linserna mindre mosiga. 
Cashewost
2,5 dl  naturella cashewnötter 
1/2 pressad citron
0,5 dl vatten
0,5 tsk salt
1,5 krm riven muskot
1 tsk b-jäst (valfritt)

Blötlägg cashewnötterna i rikligt med vatten över natten/dagen eller minst 4 timmar innan tillagning. Häll av blötläggningsvattnet och skölj av nötterna. Mixa nötter, vatten och pressad citron till en jämn smet. Tillsätt salt, muskot och eventuellt b-jäst och mixa ytterligare någon minut tills allt blandats ordentligt. Du kan eventuellt behöva tillsätta ytterligare någon matsked vatten för att smeten ska gå ihop i mixern.

Slutmoment

Skiva zucchinin på längden till tunna plattor, tänk ngt tjockare än vanliga lasagneplattor. 
Lägg ett tunt lager tomatsås i botten på en ugnsform. Lägg på ett lager zucchini och ytterligare ett lager tomatsås. Klicka ut och bred varsamt ut hälften av cashewkrämen ovanpå. Lägg på ett lager zucchini, tomatsås, zucchini, tomatsås och avsluta sedan med cashewkräm. Antal lager av zucchini respektive tomatsås varierar beroende på hur stor ugnsform du använder. Har du bredare ugnsform än ca 15x22 behövs färre lager.

Grädda i 175°C i ca 60 min, eller tills zucchiniplattorna är mjuka och lasagnen har fått färg.

Smaklig spis!


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar