Archive

torsdag, november 13, 2014

Creamy kale pesto / Krämig grönkålspesto

I have lots of kale at home right now and I am thinking of interesting ways to use it. This pesto is going to be a favourite of mine. If you are allergic you can use sunflower seeds instead, and you can switch avocado for cold pressed rapeseed oil or olive oil. To make this pesto, you will have to use a strong blender. Recipe serves 2 portions.


Jag har mycket grönkål hemma just nu och försöker komma på spännande sätt att använda den. Den här peston kommer att bli en favorit. Om du är allergisk kan du använda solroskärnor istället, och du kan byta ut avokado mot kallpressad rapsolja eller olivolja. För att göra den här peston behöver du en kraftfull mixer/matberedare. Receptet räcker till 2 personer.



 Creamy kale pesto 
made of  toasted almonds, lemon and avocado


Almonds (or sunflower seeds) 1/3 cup / 0,8 decilitre / 50 g
3 leaves of kale, about 60 gram

1 avocado or 0,5 Tbsp oil
zest from half a lemon
juice from 1/3 of a lemon

a good pinch of salt
black pepper, coarsely ground

5-6 Tbsp of water


Start by toasting the almonds in oven, about 10 min at 350 degrees F / 175 degrees C. It is easiest to use a small ovenware so you are able to toss them around once in a while. (If using sunflower seeds, put in a dry frying pan on medium heat until they get a little bit of colour. Toss them around once in a while.)

Meanwhile, rinse the kale leaves well and discard the stems. Put the leaves in a bowl and add avocado, lemon zest, lemon juice, salt and pepper. Water comes in later.

Use a blender to make an almond meal. Add all other ingredients including water. Start of with 5 tbsp then add more if the pesto turns out to thick. Mix everything thoroughly. Taste and add more salt, pepper and lemon if needed. Serve with pasta of your choice, use as a spread or serve as a dipping sauce with fresh vegetables. I served mine with a gluten free pasta made out of corn.






Krämig Grönkålspesto 
på rostad mandel, citron och avokado


Mandel 0,8 dl / 50 g
3 grönkålsblad, ca 60 g
skal från en halv citron
juice från 1/3 citron

1-2 krm salt eller fler om du föredrar
grovmalen svartpeppar
1 avokado eller 0,5 msk olja 

5-6 msk vatten

Börja med att rosta mandlarna i ugnen i ca 10 min på 175 grader C. Bäst är att använda en liten form så att du lätt kan blanda runt mandlarna då och då. (Om du använder solroskärnor, rosta dem i en torr stekpanna på medium värme tills de börjar få färg. Blanda omkring dem då och då.)

Under tiden mandlarna blir klara och svalnar något, skölj grönkålsbladen väl och ta bort stammen. Lägg bladen tillsammans med avokado, citronskal, citronjuice, salt och peppar i en skål, Vattnet tillsätts senare.

Mal mandeln till mjöl. Det behöver inte vara helt finmalet men inga stora bitar kvar. Tillsätt resten av ingredienserna plus vattnet, börja med 5 msk och tillsätt mer om konsistensen blir för tjock. Mixa till en jämn smet. Smaka av och tillsätt mer salt, peppar och citron om det behövs. Servera med valfri pastasort, som ett pålägg eller dipp till färska grönsaker. Här serverade jag den med en glutenfri pasta gjord på majs, som jag sett börjat dyka upp i de vanliga affärerna mer och mer.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar