Archive

torsdag, november 13, 2014

Warm Beetroot Bean Salad with Tahini - Ljummen Bönsallad med Rödbetor och Tahini




~A while ago I came up with this dish and I was so pleased with it that I have made it several times since then. Also beetroots and apples are in season here in Sweden. I am not a big fan of chilled salads so this is served warm or roomtemeperatured. Recipe serves about 2-3 portions. ~ 

~  ~  ~ 

~ Det här receptet komponerade jag ihop för en tid sedan. Jag blev så nöjd med den att jag sedan dess har lagat den många gånger. Den passar bra nu då rödbetor och äpplen är i säsong. Jag är inte förtjust i kylda sallader så den här serveras ljummen eller rumstempererad. Receptet räcker till 2-3 portioner. ~



Warm Bean Salad with Beetroot Apple and Tahini

  • 2 large or 2 medium sized beetroots 
  • 0,5 tsp rapeseedoil/oliveoil/coconutoil
  • 0,5 tbsp balsamic vinegar
  • a pinch of salt
  • 2 cups / 5 decilitre of black eyed peas or any other beans of your choice.
  • 2 tsp or more of herbs that you like;
    I recomend a blend of rosemary, thyme, oregano and marjoram and fresh parley for decoration.
  • 2 tsp fresh lemonjuice
  • 2 tsp (or less/more) of finely grated ginger
  • Herbal salt
  • a bit of leek, finely chopped
  • 2 medium sized apples, preferably not a sweet type
  • a handful of haricot vertes/green beans, or leafy greens of some sort
  • a couple of tablespoons of Tahini
  • 1/3 of a cup / 1 dl of walnuts (optional)

     
Start peeling the beetroots. Shred them roughly and toss in a warm pan with some oil. On medium heat, stir for about 10 min. Add salt and balsamic vinegar. Season the beans w hearbs of your choice. I used a blend of rosemary thyme parsley oregano marjoram. Add herbal salt, lemonjuice, ginger and leek. Shred the apples, preferably not a sweet type, because you want the acid to even out the sweetness from the beets and beans. Now blend everything thoroughly. Taste and if needed, add more balsamic vinegar, dried herbs and herbal salt. Add haricot verts, or leafy greens, along with roughly shopped walnuts. Drizzle the salad with tahini!

Ljummen Bönsallad med Rödbetor Äpple och Tahini

  • 2 stora eller 3 mindre rödbetor
  • 0,5 tsk rapsolja/olivolja/kokosolja
  • 1/2 msk balsamvinäger
  • en nypa salt
  • 5 dl black eye bönor, eller annan sorts bönor
  • 2 tsk eller mer av örter som du tycker om, jag rekomenderar en blandning av rosmarin, timjan, oregano, mejram och färsk persilja till servering.
  • 2 tsk färskpressad citronjuice
  • 2 tsk (mer/mindre) finriven ingefära
  • en bit purjolök, finhackad
  • örtsalt
  • 2 medelstora svenska äpplen, eller en sort som är syrlig
  • en handfull haricot verts, eller någon grön bladgrönsak
  • ett par matskedar tahini
  • 1 dl valnötter (valfritt)

Skala rödbetorna och riv dem grovt. Lägg i stekpanna med lite olja och stek på medelvärme  i ca 10 min, rör om regelbundet. Tillsätt lite salt och balsamvinäger. Lägg bönorna i en stor skål och blanda med kryddor, citronjuice, ingefära, purjolök och örtsalt. Riv äpplena grovt. En syrligare sort passar bäst, njut av de svenska höst och vinteräpplena!  Blanda allt ordentligt och smaka av med mer balsam vinäger örtkryddor och örtsalt. Tillsätt haricot verts/bladgrönsak tillsammans med grovt hackade valnötter. Ringla över tahini!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar