Archive

lördag, februari 07, 2015

Oatmeal Raisin Cookies - Havrekakor med russin


Without exaggeration, this is among the most delicious oatmeal cookies I've ever made! Not just because they taste so good, but also because I managed to make them completely without the use of margarine, white flour or white sugar, which means that more people can enjoy them. I made two batches, one with gluten-free oatmeal and one with regular, both with equally good results. 

You have to have a little patience with these cookies when you make them, it will crumble apart and seem like they will not come together. But when they get to solidify in the fridge they keep together nicely! And instead of being soft and chewy like say, a regular rawfood bar, they are quite firm and will, when they brake, crumble a little bit like regular oven-baked oatmeal cookies. And that's exactly how I want them to be! The recipe will give you around 6-8 cookies. You can make a double batch, and drizzle over a raw chocolate sauce on half the cookies. I will give you an easy recipe for that!


  Utan att överdriva, det här är bland de godaste havrekakorna jag någonsin har gjort! Inte bara för att de smakar så gott, utan också för att jag lyckats göra dem helt utan att använda margarin, vitt mjöl eller vitt socker, vilket gör att fler kan njuta av dem. Jag gjorde två omgångar, en med glutenfria havregryn (Semper) och en med vanliga, båda med lika gott resultat.

Du får ha lite tålamod med de här kakorna när du gör dem, det kommer att smula en del och det kommer verka som att det är svårt att få ihop dem. Men när de fått stelna i kylen håller de ihop fint! Istället för att vara helt mjuka som låt säga, en vanlig rawfoodkaka, är de ganska hårda och smular lite som vanliga ugnsbakade havrekakor gör, precis som jag vill att de ska! Receptet ger omkring 6-8 kakor. Du kan göra en dubbel sats och använda chokladsås på hälften av kakorna, recept följer efter det engelska!


 No-bake Oatmeal Raisin Cookies

2/3 cup / 160 ml / 55 grams of Oats
1 ml Vanilla powder
1 or 2 pinches of Cinnamon
a small pinch of salt (optional)
2 fresh Dates
1,5 tsp Coconutoil, neutral taste
1,5-2 Tbsp Raisins (sultanas)
0,5 Tbsp Water

Chocolate sauce
1 tsp Cocoa
1 tsp Coconutoil
1 tsp Maplesyrup or any other liquid sweetener
whisk together!

Grind the oats a little with your hands or in your food processor. Add vanilla powder, cinnamon and salt. Peel the dates, it is easiest done under a string of running water. Pit the dates. Place them in a small bowl and mash them with a fork, add the coconut oil and gently whisk together. Cut the raisins pretty small. Add them to the date and coconut mixture, stir, and then work the mixture into the oatmeal. Add the water towards the end and mix thoroughly. The batter is now quite crumbly and a little wet. Let it rest in the fridge for about 10 minutes.

Squeeze a small piece of batter into a ball, squeeze gently with the palm out to a cookie, press the edges and shape it so that it holds together. When the cookies are done, let them rest in the fridge for about 30 minutes, or as long as necessary for them to completely solidify.
If you use chocolate sauce, drizzle over the cookies before you put them in the fridge, or wait until they stiffened slightly. Store the cookies in the fridge. After a while in roomtemperature, they will soften a little bit due to the coconutoil.

Enjoy!



Havrekakor med russin  - utan ugn

1,6 dl / 55 gram Havregryn
1 krm Vaniljpulver
ett par nypor Kanel
en liten nypa salt (valfritt)
2 Dadlar
1,5 msk Kokosolja, smakneutral
1,5-2 msk Russin (sultanrussin)
0,5 msk Vatten

Chokladsås
1 tsk kakao
1 tsk kokosolja
1 tsk lönnsirap eller annan flytande sötning
allt vispas ihop till en sås

Finfördela havregrynen något, med händerna eller i matberedaren. Tillsätt vaniljpulver, kanel och eventuellt salt. Skala dadlarna, det görs lättast under lite rinnande vatten. Ta ur kärnorna. Lägg dadlarna i en liten skål och mosa dem med en gaffel, tillsätt kokosoljan och vispa varsamt ihop. Skär russinen ganska smått. Tillsätt dem till dadel och kokos blandningen, rör runt, och arbeta sedan in blandningen i havregrynen. Tillsätt vattnet mot slutet och blanda ordentligt. Smeten är nu ganska smulig och lite blöt. Låt den vila i kylen ca 10 min.

Tryck ihop en liten bit smet till en boll, pressa försiktigt med handflatan ut till en kaka, tryck in kanterna och forma den så att den håller ihop. När kakorna är färdiga, låt dem vila i kylen ca 30 min eller så länge som behövs för att de ska stelna. Har du chokladsås på så ringla över den innan de sätts i kylen, eller vänta tills de stelnat något. Förvara kakorna i kylen. Om de får stå framme i rumstemperatur mjuknar de något på grund av kokosoljan.

Njut!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar